Козинська
селищна рада

Обухівського району
Київської області

Шановні мешканці та жителі громади!

Козинська селищна рада з метою привернення уваги громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин, захисту первоцвітів та боротьби з браконьєрством повідомляє:

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечяться рослини. Первоцвіти – підсніжник білосніжний та складчастий, пролісок, сон-трава, плауни, шафран, медунка, горицвіт весняний, тюльпан дібровний, черемша (цибуля ведмежа), частина видів ялівцю тощо. Всі ці рослини занесені до Червоної Книги України.

Згідно з законодавством України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх рештками, громадяни порушують закони України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим Ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом!

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас.

Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

наверх