Козинська
селищна рада

Обухівського району
Київської області

НА СВЯТІ РИБАЛКИ ПОБУВАЛИ, РИБАЦЬКОЇ КАШІ КУШТУВАЛИ...

Веселий гомін юрби, запальна музика, дитячий сміх та пахощі від запашної рибацької каші вказували усім перехожим на місце святкування Дня рибалки. Це свято стало вже традиційним для Козина. Адже раніше риболовлею займалися більшість сімей в Козині. Тож, тут це свято шанують та святкують із особливим настроєм.
Родзинкою святкування Дня рибалки є фестиваль кашоварів.
Цього року взяли участь 4 кашовари: В’ячеслав Марута, Ростислав Ткаченко, Роман Тимченко та Валентина Гуляк
В’ячеслав Марута – незмінний учасник фестивалю кашоварів. Цього разу він приготував рибацьку кашу за козацьким рецептом. Із складових його страви окрім крупи, води та олії є риба, зокрема, лин, сом та судак.В’ячеслав взяв собі у помічники професійного кухаря подругу дружини Валентину Галянт. Адже кашовар розуміє, що страва має буди смачною та збалансованою, тому потрібний чіткий розрахунок інгредієнтів та послідовність дій.Головною родзинкою такої каші є душа та настрій з якими готують частування!
Єдиною жінкою – учасницею фестивалю кашоварів була Валентина Гуляк. Вони разом із чоловіком Романом приготували 42 літри каші. Застосовували тільки козинську рибу, на якій варили юшку. А потім додали до неї крупи. Саму рибу відділили від кісток і теж додали до каші. Особливістю приготування каші від Валентини, було додавання м’яса, що надавало страві особливого смаку.
« Мені приємно дарувати радість односельчанам, тому я беру участь у фестивалі кашоварів», - розповів Ростислав Ткаченко. Кашу готували разом з дружиною Тетяною, а рецепт такої каші йому дістався від його батька Івана. Незмінними інгредієнтами цієї страви є пшоно та три види риби: сом, судак і окунь. Свою кашу вони готували на гілочках фруктових дерев. Кашу готували близько трьох годин.
Роман Тимченко готував кашу разом із дружиною Юлією та племінницею Яною. «Ми колекціонуємо футболки, тому і щороку беремо участь у конкурсі кашоварів», - жартує Роман Петрович. Але якщо чесно, то вперше рецепт рибацької каші він дізнався у 1988 році. З тих пір готує її в сім’ї, на природі з друзями та на фестивалі кашоварів.
Козинські кухарі-умільці зібравши невеликі команди підтримки приготували смачну, запашну рибацьку кашу, якою потім пригощали усіх бажаючих.
За це кожного кашовара нагородили подарунками від Козинської селищної ради. Цього року це були розкладні столи з усіма комплектуючими та футболки із символікою свята.

наверх